Mijn Ogen

Het is tijd om eens wat serieus te posten. Een gezond netvlies ziet er ongeveer zo uit:

healthy eye

Mijn opticiën had enkele jaren geleden het idee dat mijn netvlies niet helemaal glad was. Op 29 oktober 2012 is de eerste scan gemaakt van mijn netvlies. Aanschouw het resultaat:

linkeroog-29-10-2012

Aangezien beide ogen ongeveer dezelfde foto opleverde is er een diagnose gemaakt: Retinitis Pigmentosa. Een erfelijke oogaandoening waardoor in mijn geval langzamerhand vocht in het oog opbouwt en alles een beetje minder gaat functioneren. Intussen twijfel ik niet meer aan de diagnose, want alle voorspellingen zijn tot nu toe uitgekomen. De laatste scan, genomen op 30-01-2015, geeft het volgende beeld:

linkeroog-30-01-2015

Er is duidelijk te zien dat er een stuk meer vocht zo tussen en in het netvlies is gaan chillen, waardoor alles behoorlijk strak staat. Als de dokters met zijn drieën naar de scans zitten te staren en er zo’n iets te lange stilte valt dan is het wel duidelijk dat het niet helemaal goed zit. Er is duidelijk te zien dat het netvlies als het ware uit elkaar getrokken wordt en dit kan natuurlijk niet goed zijn voor de cellen.

04 Rods-and-Cones

In het midden zitten de cellen waarmee voornamelijk bij licht wordt gekeken (Cones) en meer aan de buitenkant zitten de cellen waar vooral contrast wordt waargenomen voor in het donker (Rods). In mijn huidige situatie zijn de cellen aan de buitenkant, die als het ware op de zijkant van de berg zitten al naar de tering. Hierdoor zie ik in het donker nagenoeg niets. In het licht gaat alles nog wel ok. Mijn dokter wist mij duidelijk te maken dat als het vocht niet weg zou gaan, dit ook niet zo heel lang meer zou duren. Het vocht moet er dus uit. Vandaar dat ik aan nieuw medicijn zit.

Dit medicijn draagt de naam Acetazolamide. Of het echt werkt weten we pas in Juni als ik weer op bezoek ben in Nederland. Intussen zit ik opgescheept met de bijwerkingen. Het medicijn ontrekt vocht uit het lichaam. Helaas niet alleen uit de ogen. Het resultaat is dat ik twee keer zo vaak naar het toilet moet, wat vooral irritant is in de nacht. Verder heb ik GORT DROGE lippen, Goh wat heb ik een droge lippen. Verder heb ik het idee dat ook de spieren een beetje moeite hebben om gehydrateerd te blijven, waardoor ik van die griepachtige spierpijn heb. Verder heb ik ongeveer een half uur per dag van die rare tintelingen, die je ook wel ervaart als je te lang op de pot zit of in slaap bent gevallen op je arm. Deze tintelingen vallen meestal wel mee al kunnen ze behoorlijk irritant zijn. Tintelingen in je hoofd, rondom je anus en tijdens de nacht zijn gewoon erg vervelend. Al deze drastische veranderingen zijn soms ook te voelen in de nieren. Deze pijntjes diep binnen in het lichaam vind ik psychologisch het vervelendst. Tel daar bij op dat dit medicijn niet samengaat met koolzuurhoudende dranken en alcohol en dan is het lijstje wel compleet. We kunnen wel stellen dat ik niet echt lekker in mijn vel zit. Het is mij in ieder geval niet gelukt om de afgelopen drie weken ook maar iets aan sport te doen. Ik ben vermoeid en energieloos. Ook psychologish is het erg vervelend om je min of meer als een oude knar te voelen, terwijl ik op het moment nog keurig zie. Volgens de dokter moet ik het zien als een investering in de toekomst. Ikzelf vind echter dat ik al behoorlijk wat aan het investeren ben in de toekomst door in het prachtige Bolivia te wonen en eigenlijk hoef ik dit gehannus er allemaal niet bij te hebben.

Ik had zo uitgekeken naar het carnaval. Zonder een druppel drank, geen onafgebroken slaapsessie van meer dan vier uur, tientallen tintelingen door de temperatuursverschillen en een uiterst pessimistische blik viel het feestje echter een beetje in duigen. Dit jaar heb ik dus geen mooie plaatjes om te delen.

Giovanni

Labels:

Serieus

Vergelijkbare Berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *