Pique Macho

Vandaag wil ik het hebben over het meest geweldige Boliviaanse gerecht: Pique Macho. Dit gerecht is een nachtmerrie voor elke vegetariër. Het concept is dodelijk simpel. Een bodem van friet, overgoten met allerlei soorten vlees en bovenop wat verdwaalde uitjes en tomaatjes. Om het gerecht was meer power te geven wordt er een saus overheen gegoten, bestaand uit jus, mosterd, ketchup, mayonaise, peper en bier.

In de Boliviaanse restaurants lijkt een Pique Macho altijd wat aan de dure kant. Ik schat dat de gemiddelde prijs op de menukaart ongeveer 90 bs (€10) is. Voor Boliviaanse begrippen is dit buiten proportioneel voor een maaltijd. Deze prijs heeft echter alles te maken met de kwantiteit. De toevoeging “Macho” (letterlijke vertaling “Man”) duidt op het feit dat je een echte kerel moet wezen om een Pique Macho weg te tikken. Neem mijn advies dus maar voor lief en reken erop dat je riant met twee of drie personen van deze maaltijd kan eten. Ik persoonlijk heb in ieder geval nog nooit een Pique Macho in mijn uppie opgegeten.

Bij een wat traditionelere variant van het gerecht zitten vaak vier kleine groene paprika lijkende stukjes groente. Om de ervaring een stuk plezanter te maken, raad ik iedereen aan om deze onschuldig lijkende units opzij te leggen. Als onwetende toerist heb ik namelijk op de harde manier ondervonden dat deze pepers behoorlijk scherp zijn. Om het anders te formuleren: ik heb nog nooit zoiets scherps geproefd en het heeft mij tien minuten gekost om mijzelf te herpakken en verder te eten. De tranen biggelde over mijn wangen en mijn ogen waren rood doorlopen. Ik heb geen idee waar “Pique” op slaat, maar als je het mij vraagt is het een zeer directe referentie naar deze groene terroristen.

Ik heb werkelijk geen flauw idee waarom dit gerecht in Bolivia is blijven steken, want het zou op geen enkele menukaart misstaan. Het is de ultieme MANNEN maaltijd. Elke uitgaansavond mag wat mij betreft beginnen met een Pique Macho en een halve liter bier. Al dat culinaire gedonder is leuk, maar voor mij is een Pique Macho de onbetwiste winnaar van de Boliviaanse keuken.

Labels:

BoliviaEten

Vergelijkbare Berichten:

  1. Ha Giovan,
    Leuk om weer eens wat van je te horen/zien via de site!
    Ja, Bolivia is wat het is………..Je lief Ingrid woont er.
    Groetjes, Mart (v v Thijs)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *